Головна Релакс Як працює система державних закупок

Як працює система державних закупок

mamabook
474 Переглядів
робота

робота

Власне з назви єдиної електронної системи, що діє в нашій державі з 2016 року, зрозумілий головний принцип її роботи, прозорість. Йдеться про відкритість даних про процес торгів в цілому і про їхні результати після завершення процедури.

Хто керує процесом

Система державних закупівель Прозоро є, по суті, центральною інформаційною базою, тобто даними, що зберігаються на серверах. Для технічного обслуговування серверних потужностей та забезпечення маркетингових і консультаційних функцій створено підприємство з державною формою власності «Прозоро».

Основний пункт державних витрат становлять саме закупівлі, тому їх здійснення контролюється уповноваженими державними органами:

  • Рахунковою палатою щодо зовнішнього аудиту та перевірки ефективності закупівель;
  • Державним казначейством щодо оплати за договорами;
  • Державною аудиторською службою щодо самого процесу;
  • Антимонопольним комітетом щодо розгляду скарг від учасників.

А в разі виникнення питань політичного характеру, таких як розробка і затвердження правових актів, цим займається міністерство економічного розвитку та торгівлі.

Правова основа

Ключові принципи, за якими працює «Прозоро», законодавчо закріплені 3 статтею 922 Закону з 2015 року. За ними державні закупівлі повинні не лише бути прозорим процесом, а й здійснюватися в умовах:

  • відсутності будь-яких можливостей для дискримінації учасників процесу;
  • безпристрасного розгляду та об’єктивного оцінювання пропозицій;
  • ефективності процесу державних закупівель;
  • максимальної економії бюджетних коштів;
  • чесної здорової конкуренції учасників.

«Прозоро» створена аби запобігти корупційній діяльності та зловживанням у сфері державних закупок. І чи не головну роль у викритті шахрайських схем відіграє інститут громадського контролю, оскільки всі дані містяться у відкритому доступі на офіційному вебпорталі.

часы

Як долучитися до торгів 

Система «Прозоро» розроблена таким чином, що безпосередня реєстрація учасників в базі не передбачена. Як замовники, тобто держструктури, так і постачальники, мають спершу пройти реєстрацію на торговельному майданчику Української універсальної біржі.

До введення «Прозоро», в епоху розквіту корупційних схем і гадки не було про рівні можливості для всіх учасників. Сьогодні ж, особливо в умовах карантинних обмежень через світову пандемію, увага українських бізнесових кіл все більше привертається до державних замовлень як до стабільного джерела збуту товарів чи послуг. Достатньо лише зареєструватися на tender.uub.com.ua. Цей крок стане запорукою майбутніх успіхів, бо надійність партнера перевірена часом. Українська універсальна біржа здійснює професійну діяльність з 1997 року. Отже, здатна забезпечити дійсно кваліфіковану клієнтську підтримку на всіх етапах співпраці. Гарантію цифрової безпеки підтверджує атестат відповідності комплексної системи захисту інформації, виданий Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації.

Читайте також