Головна Здоров'я Що придбати і як організувати догляд за лежачим хворим вдома

Що придбати і як організувати догляд за лежачим хворим вдома

mamabook
334 Переглядів
хворий

хворийНерідко життєві ситуації складають так, що необхідно взяти на себе відповідальність за рідну людину. Це може бути післяопераційний період реабілітації або постійний домашній догляд за людиною похилого віку. Наймати медперсонал – дорого і не завжди вдале рішення. Адже хворій людині потрібен спокійний душевний стан, коли про неї дбають саме рідні люди.

Якщо вам випало таке непросте випробування, то слід правильно підготуватися до цього процесу. Придбати необхідні медичні товари у звичайній аптеці чи супермаркеті не вийде. Вам потрібен спеціалізований магазин. Обрати все можна на Greenmedical – у магазині якісних медичних товарів і медтехніки.

Які базові товари вам знадобляться і як правильно організувати домашній догляд за хворим?

Догляд за стомою

Нерідко бувають ситуації, коли пацієнта очікує повторне хірургічне втручання. І певний період (від кількох тижнів до півроку) хворий буде жити зі штучно створеним отвором в зоні черевної порожнини. Вона називається стома. І людина, яка допомагає в догляді, повинна подбати про регулярне виведення назовні вмісту кишківника, також доведеться штучно спорожнювати сечовий міхур.

Які товари вам знадобляться:

  • Медичні перчатки. Це одноразові засоби, які відразу ж варто придбати в кількості декількох пачок по 50-100 пар. Оскільки при кожній процедурі туалету хворого ви будете змінювати перчатки.
  • Сечоприймач. Спеціальний резервуар для забору сечі в людей, які самі не здатні контролювати процес сечоспускання. Якщо догляд буде нетривалим, то сечоприймач можна обрати одноразовим (з паперу чи полівінілхлориду). З метою економії ви можете придбати багаторазові товари – це сечоприймачі з пластмаси, скла чи латексу.
  • Калоприймачі. Мішок-резервуар для збору калових мас.

Для підтримання стерильності стоми і виконання правильності гігієнічної процедури хворого вам також знадобляться додаткові засоби: пасти, захисні креми та плівки.

Калоприймач і сечоприймач

Калоприймач і сечоприймач

Особиста гігієна

Це категорія товарів, які також знадобляться для лежачого хворого. Оскільки прийом водних процедур неможливий, хворого слід регулярно протирати антисептичними серветками, мокрими рушниками, стелити одноразові пелюшки, використовувати підгузки для дорослих.

Міняти постіль хворого слід регулярно. Щоб спростити цей процес, можна використовувати одноразові простинки. Змінювати їх слід методом перекочування, акуратно розвернувши хворого на бік.

Ін’єкційні процедури

Якщо хворому необхідно регулярно робити ін’єкцій чи ставити крапельниці, то цьому також нескладно навчитися. Ви можете викликати медсестру та за декілька процедур перейняти досвід. Вам варто відразу порахувати кількість процедур на день, щоб на певний період зробити закупку необхідних товарів: шприці різних об’ємів, катетери, канюлі, крапельні камери (системи), медичний спирт тощо.

Зверніть увагу. Багаторазові проколи призведуть до гематом. Якщо хворий лежачий, то краще поставити катетер і через нього вводити препарати без нових проколів вен.

Ентеральне харчування

Воно призначається хворим після операційного втручання, резекції кишки чи певних хронічних захворюваннях. Цей тип харчування передбачає введення поживних речовин через спеціальний зонд. Суміші для ентерального харчування легкі до засвоєння і містять повний комплекс нутрієнтів. На сайт Greenmedical можна підібрати харчування з різними фруктовими смаками, а також готові дієтичні овочеві супи.

Ентеральне харчування

Ентеральне харчування

Дезінфекція приміщення, оброблення ран

Гелі та серветки, перекис водню, антисептики для рук знадобляться, якщо у післяопераційний період хворобу слід регулярно обробляти шви. Також подбайте про вибір ефективних дезінфекторів для оброблення меблів і приміщення, в якому перебуває людина зі слабким імунітетом.

Додаткові товари, які також можуть знадобитися:

  • Гелі, креми від пролежнів.
  • Валік під шию чи спину.
  • Ручний електромасажер.
  • Набір особистого посуду.
  • Накладки (нагрудники) для прийому їжі.
  • Клізма (краще чаша-кружка Есмарха).
  • Тонометр.
клізма

Чаша-кружка Есмарха

Читайте також