Головна Школярі Цікаво для дітей: розповідь про лелеку

Цікаво для дітей: розповідь про лелеку

mamabook
22462 Переглядів
Лелеки

ЛелекиЛелека – один з найпопулярніших та найшанованіших птахів України. Наш сайт Mamabook підготував цікаву розповідь про лелек на українській мові для дітей-дошкільнят та дітей молодших класів.

Цікаві факти про лелек

Лелека в українців святий птах, символ доброти і щастя. Переконання, ніби він приносить немовлят, належить до числа найбільш стійких міфів в історії культури. За старих часів у багатьох селах від Голландії до Балкан мало не кожен будинок міг похвалитися власним лелечим гніздом. Та й досі господарі будинків щасливі, коли у них поселяється лелека. А ось у Франції, наприклад, де лелеки не увійшли до місцевих оповідей, білий лелека стає рідкістю.

На земній кулі всього 17 видів лелек. У нашій країні живуть два види лелек: білий і чорний.

Як ще називають лелеку

Окрім популярної наукової назви, у цього птаха безліч народних назв: чорногуз, бусол, бусел, бусько, бузько, бусьок, бузьок, боцюн, боцян, гайстер, чорногуз.

лелеки

Чим харчуються лелеки

Їх улюблена їжа — жаби, змії, молюски, тритони, ящірки, великі комахи, черепахи, риба, птахи, гризуни, навіть зайчата. Цілий день ці красиві великі птахи бродять по лузі або лісовій галявині в пошуках здобичі. Метод полювання чорногуза дуже виразний і його можна розпізнати на відстані: птах неспішно ходить полями й болотами, а побачивши здобич, миттєво хапає її дзьобом.

 

Де живуть лелеки

Білий лелека давно звик жити поруч з людиною. Люди досить добре вивчили його. Зовнішній вигляд цього великого, на високих ногах, білого птаха з чорними крилами, довгою шиєю і довгим дзьобом знайомий кожному ще по сторінках букваря. У польоті, лелека добре відрізняється від чапель тим, що витягує шию. Він любить відпочивати, стоячи на одній нозі.

Лелеку білого, або чорногуза, вважають символом миру, щастя, достатку та материнства. Він влаштовує гніздо біля осель людини. Лелека чорний свої гнізда будує в лісах, на бічних гілках дерев, уникаючи сусідства з людиною. Лелеки збирають їжу (ящірок, змій, жаб, комах, молюсків) з ґрунту. Вони не мають голосових зв’язок і тому звуки видають, стукаючи половинками дзьоба.

лелеки

Народні легенди й перекази про лелек

В Україні лелека вважається вісником весни. Приліт птахів весною відзначався людьми здавна. Зникнення птахів восени і повернення навесні здавалося дивним. Древні слов’яни вважали, що птахи на зиму летять у вирій. В українській мові збереглось це слово «вирій» — рай древніх слов’ян. Повертання птахів навесні пов’язувалось зі звісткою богів, пізніше було прив’язане до християнських весняних свят.

В Україні багато прикмет про погоду, пов’язаних із білим лелекою. Він приносить тепло і забирає його назад до вирію.

  • Рано прилетів — буде тепле літо.
  • Лелека починає непокоїтися — на погану погоду.
  • Активно тріщить увечері дзьобом — завтра буде сонячний день.
  • Стоїть на одній нозі — значить треба чекати похолодання.
  • Якщо не відлітає далеко від гнізда, а тримається поблизу, — на негоду.
  • Коли птах погожого дня тримається сухого місця, то й наступний буде сонячним.
  • Перед тим, як здійметься вітер, лелеки довго кружляють біля своїх гнізд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цікаво для дітей: чому вересень так називається

Читайте також