Головна Здоров'я Чому буває алергія на пральний порошок

Чому буває алергія на пральний порошок

mamabook
171 Переглядів
прання

пранняАлергія на побутову хімію, зокрема на пральний порошок, – поширене явище. І цей вид алергії «помолодшав»: усе більше дітей з раннього віку реагують на агресивний склад миючих та пральних засобів, що негативно впливає на їхнє здоров’я.

Причинb алергічної реакції на пральні порошки

У випадку з побутовою хімією часто виникає хибна думка. Якщо пральний порошок виводить із тканин частинки бруду, то є дезінфікуючим засобом. Отже, захищає організм? Уся небезпека криється в складі засобів для прання. Вони настільки агресивні, що завдають більше шкоди, ніж користі.

Прихована небезпека

Важливо знати, що компоненти в складі порошків продовжують діяти навіть після прання – під час сушіння та прасування. Забиваючись у текстильні волокна, ці речовини нас дозовано отруюють, провокуючи алергію різних типів. Незважаючи на велике різноманіття засобів для прання, їхній базовий склад завжди однаковий.

Які речовини небезпечні в побутовій хімії

ПАРи

Це поверхнево-активні речовини. Компоненти, які й виводять забруднення. Їхня шкода для здоров’я вже давно наукова доведена. Хитрі виробники намагаються більше не вказувати в складі засоби цю відому всім абревіатуру. Замість цього вони часто пишуть на упаковці: катіонні, аніонні чи неіоногенні діючі сполуки. Одна з вказаних речовин обов’язково буде присутня в будь-якому пральному порошку.

пральна машина

Фосфати

Як додають до складу, аби пом’якшити жорстку водопроводу воду. Завдяки м’якості фосфатів ефективніше (агресивніше) діють ПАРи. Всі фосфати мають токсичну дію на наш організм, а також забруднюють довкілля. Деякі країни світу вже заборонили виробництво й продаж побутової хімії з фосфатами. Але в нас досі популярними залишаються саме фосфатні пральні порошки.

Відбілювачі

Використовуються речовини із підвищеною активністю або здатністю руйнувати пігменти. Традиційно відбілюючи компоненти містять хлор – потужний токсин.

Ензими

Ці види речовин входять до складу пральних порошків із суперефективним пранням. Ензими здатні розчиняти та виводити з поверхні тканини навіть стійкі забруднення.

Ароматизатори

Різноманітність пральних порошків дозволяє обрати засоби з будь-якими запахами – цитруси, трави, ваніль, морський бриз, хвоя. Всі ці аромати отримують за рахунок введення додаткових хімічних сполук.

Для дітей сьогодні випускають пральні порошки з неагресивними компонентами у складі. Це можуть бути ПАРи рослинного походження, а також повна відсутність фосфатів. Але, на жаль, навіть на такі засоби в дітей все одно нерідко буває алергічна реакція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому гречка на вечерю шкідлива

плашка

Читайте також