Головна Школярі Що робити, якщо дитина до всього байдужа?

Що робити, якщо дитина до всього байдужа?

mamabook
828 Переглядів
школа

школаЧому діти обирають гаджети замість багатьох цікавих занять? Що робити в таких випадках батькам? Чому важливо давати дитині право вибору?

Більшість дітей віддають перевагу комп’ютеру чи планшету чи полюбляють годинами сидіти біля телевізора. Якщо запропонувати малюку чимось зайнятись, він відповість, що не бажає. Як розвивати таку дитину?

Життя сім’ї на сьогодні крутиться навколо дітей. Мати знає на які продукти в її дитини алергія, і за цим принципом будує й своє харчування. Всі разом ходять на свята, разом готують підробки для дитячого садочка чи школи, спільно роблять домашнє завдання. На вихідні всі розваги підбираються за одним принципом: що буде цікаво дитині. Однак, така позиція не завжди вірна.

Турботи теж буває забагато.

В цирку, зоопарку чи океанаріумі дорослі частіше поводять себе активніше та жвавіше, ніж їх діти. Малюку лиш хочеться уткнутися в телефон, щоб дивитись там мультики або грати в ігри. На жаль, таких малюків, не дивлячись на юний вік, вже нічого не цікавить. С народження їх оточують іграшки, про які ми в дитинстві й мріяти не могли, а також техніка, про існування якої ми читали лише у книжках та бачили у фантастичних фільмах. На вулиці дитина катається на самокаті, роликах, скейті, швидкісному велосипеді. Але все це теж не надовго: дуже швидко ці предмети починають набридати, і наступна коштовна іграшка відправляється припадати пилом до своїх побратимів.

Батьки сучасних дітей з покоління, яке страждало від дефіциту уваги. Тому їм властиво оточувати своїх малюків турботою та увагою, що часто перетворюється в гіперопіку. В дитини є все, що він забажає та навіть набагато більше. А що в результаті? Росте покоління споживачів, жадібних не до якості, а до кількості. Ігри та гаджети, до яких привикли й діти, не розвивають мислення, фантазію, уяву, не дають простір для творчості.

гаджети

Допомога. Що ж робити батькам?

Спробуйте розповісти своїй дитині про забави свого дитинства. Повірте, це буде дуже цікаво та захоплююче, особливо якщо грати всією родиною. Побудуйте замки з піску, покидайте у воду плоскі камінці, зробіть «секретики», пограйте у схованки чи доганяли. Кожного дня вигадуйте та згадуйте щось нове та цікаве, добре, що різноманітних ігор, що не потребують особливої підготовки – немало. Візьміть м’яч, скакалку, кольорові крейди, гумки, назбирайте шишок, листя та жолудів – за бажанням завжди можна створити щось нове. Сховайте гаджети та модні іграшки, і дуже швидко ви переконаєтесь, що поведінка дитини зміниться на краще.

Вундеркінди. Зараз модно розвивати дітей з народження.

Погано те, що акцент в більшості випадків роблять на інтелектуальну складову, в той час коли фізична культура та емоційна сфера залишаються осторонь. В малюка у три – чотири роки, крім дитячого садочка, ще безліч додаткових занять: англійська мова, шахи, логопед, ментальна арифметика, танці, музична чи художня школа. Зрозуміло, що дорослі діють так з добрих намірів, прагнучи дати своїй дитині якомога більше. Але ростучий організм не може справитись з таким навантаженням. Дитина втрачає інтерес будь до чого, нічого не бажає, починає часто хворіти.

Спробуйте провести експеримент: на один тиждень звільніть дитину від всіх секцій та гуртків. Побачите, що він сам почне прагнути тих занять, які його дійсно цікавлять. Вільний час потрібен дитині для усвідомлення всього, що відбувається навколо, для розуміння себе та свого місця у світі. Дитина завжди повинна мати можливість погратись та погуляти на вулиці – іноді це корисніше, ніж читати енциклопедії.

школа

Вибір. Погано якщо батьки вирішують все самі.

Пасивність, безініціативність та інертність – ось доля таких дітей. Якщо це ваш випадок, то варто передивитись свої погляди на виховання дитини.

Спитайте себе: як часто ви даєте малюку право вибору? Це можуть бути дрібниці: що вдягнути чи яку кашу їсти на сніданок. Ще краще, якщо дитині дозволять вдягатися самому або дати йому спробувати щось приготувати власними силами. Й нехай штани не будуть поєднуватись з футболкою або каша пригорить – це не так важливо. Похваліть за старанність та скажіть, що в наступний раз все вийде краще.

Іноді важливо влаштовувати свято неслухняності. В цей день можна робити все, що заманеться, навіть не йти до дитячого садочка або прогуляти додаткові заняття. Допоможіть малюку усвідомити, чого він на справді бажає, дозвольте йому самому керувати своїм життям. Оскільки ці навички будуть корисні дитині у майбутньому. І тоді ви побачите, що від колишньої байдужої маленької людинки, не залишиться і сліду.

Отже, дуже важливий аспект займатися вихованням свої дитини, але пам’ятайте, що занадто то не добре. Не перенавантажуйте свого малюка багатьма заняттями, які, на вашу думку, йому дуже знадобляться у майбутньому. Цікавтеся, що дитині насправді цікаво, чим вона з захопленням займається. Враховуйте побажання дитини та будьте щасливі!

Читайте також