Головна Релакс Фото: які небезпечні павуки України мешкають у квартирах

Фото: які небезпечні павуки України мешкають у квартирах

mamabook
6125 Переглядів
паук

паукПавуки завжди активно обживали сільські будинки, котеджі. Але тенденція останніх років показала, що вони розширюють свій ареал існування та все частіше з’являються в міських квартирах. Наш сайт Mamabook підготував розповідь про небезпечних членистоногих гостей у помешканнях.

Чому павуки переселилися до міста

Учені знаходять цьому декілька пояснень. По-перше, діяльність людини та втручання в природу занадто агресивні. Тому чимало живих істот адаптується та змінює місце проживання.

По-друге, через численну кількість АЕС, заводів, фабрик уже десятиліття спостерігається глобальне потепління, відсутність по-справжньому морозних зим та зміщення кліматичних поясів. І якщо раніше павуки масово зустрічалися на Півдні країни, то сьогодні вони пробираються в квартири багатоповерхівок у містах помірного клімату.

Як павуки поводяться в квартирах

Не всі членистоногі, звичайно ж, небезпечні для людини. Понад 3000 видів павуків зустрічається в Україні – і лише декілька видів є отруйними. Небезпеку для здоров’я становить контакт шкірою із поверхнею тіла павука або безпосередньо укус.

Рівень токсинів, які виділяють павуки, сильніше за укус джмеля, оси. Типові домашні павуки незагрозливі. Вони звисають з куточків стелі, обживаються простінок між дверима, ховаються під столом. Найчастіше в квартирах можна зустріти павуків-сінокосів (павуки-косарі). У них дуже довгі тоненькі лапки, які виглядають дуже загрозливо. Насправді ці павуки не здатні проколоти шкірний покрив людини.

паук

Павук-сінокосець

А от отруйні види поводяться інакше. Вони активізуються вночі, бо виповзають зі схованок на полювання. Традиційно такі павуки обживаються за стінками шаф, готують гнізда в корпусі диванів чи ліжок, ховаються під старими шпалерами.

Вже через 3-4 тижні з моменту появи павуків у квартирі вони здатні розселитися по всій території дому.

 

Які павуки живуть у квартирах – фото

Каракурти

Каракурт

Їхні розміри невеликі, у межах 2-2,5 см. Це один із небагатьох отруйних видів павуків, що мешкає в Україні. Каракурти не нападають самостійно, проте активно захищаються. Варто його ненароком притиснути рукою чи торкнутися босоніж – і ви отримаєте дозу токсинів.

Найчастіше через укус каракурта піднімається висока температура, може бути блювота, сильний головний біль. В окремих випадках небезпеку представляє сильна алергічна реакція, яка може призвести до зупинки дихання й серця.

 

Сольпуги
паук

Сольпуга

Також відомі як павуки-фаланги. Розмір значно більше, ніж у каракурта – в межах 6-7 см. Не є смертельно отруйними членистоногими, але укус здатен спровокувати серйозне місцеве запалення із нагноєнням тканин. Відомі випадки, коли через сольпуг у людей розвивалося зараження крові. Кусають фаланги дуже боляче.

 

Білі павуки
паук

Білий павук каракурт

Це різновид каракуртів, але вони менші за розміром та іншого кольору (що зрозуміло з назви павуків). У квартирах зустрічаються рідко, але все ж в Україні відомі й такі випадки. Отрута білих павуків, які і в каракуртів, провокує гостру реакцію. Можливі летальні випадки.

 

Хрестовики
павук

Павук хрестовик

Укус цих членистоногих нагадує бджолиний. Але хрестовики атакують квартири великими сім’ями. Заносять у дім разом із зеленню, овочами, фруктами. Якщо хрестовик жалить, то на шкірі залишається невеликий шрам. Також можлива алергічна реакція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 найотруйніших тварин України: фото та опис

плашка

Читайте також