Головна Школярі Цікаво для дітей: зовнішній вигляд та особливості життя оленя пуду

Цікаво для дітей: зовнішній вигляд та особливості життя оленя пуду

mamabook
233 Переглядів

олень пуду, животныеОленів вважають гарними, благородними тваринами. Але є серед них й особливі види. Олень пуду – найкрихітніший олень у світі. Це мініатюрна, витончена тварина на фото нагадує казкову істоту: настільки вона мила та незвична. Де мешкає та чим харчується пуду? Розповість наш сайт Mamabook

Як виглядає тварина

Ті, хто вперше бачать пуду на фото або відео, не відразу здогадуються, що це олень. Адже вони завжди асоціюються у нас із величезними, граційними та достатньо великими тваринами. Олень пуду – повна протилежність своїх побратимів. Він дуже маленький, зовсім не зданий швидко рухатися.

Головні характеристики:

  • Висота – не більше 35 см.
  • Важить 10-12 кг.
  • Довжина тулуба – 90 см.
  • Не здатен швидко бігати.
  • Не має характерних білих плям на тулубі.
  • Замість розкішних гіллястих рогів видно лише 10-сантиметрові ріжки.
  • Тіло масивне, приземлене.

Не додають витонченості оленю і його коротенькі ніжки, широка шия. Від оленячих рогів залишилася лише назва. Короткі ріжки практично непомітні, оскільки їх ховає густе хутро на лобі. До речі, забарвлення зрідка буває плямистим. Найчастіше ця тварина бурого, темно-сірого, рудого відтінку. Але хутро якісне, густе.

пуду

 

Види оленів пуду

У природі існує 2 види. Це північний та південний олень пуду. Перші по сьогодні залишаються загадкою для вчених. Вони маловивчені, дуже лякливі та мешкають у важкодоступних гірських територіях Еквадору, Колумбії. Південний олень оселився в Чилі та деяких частинах Аргентини. Відрізнити ці різновиди тварин допомагає лише маленька деталь: південний пуду має хвостик, а північний – ні.

Увага! Ця незвична тварина на межі вимирання. Вони знаходяться під охороною країн, на території яких мешкають. Тварини дуже погано ростуть у неволі, тому цього оленя крайнє рідко утримують у зоопарках.

Обидва види занесені до Міжнародної Червоної книги. Незважаючи на заборони, місцеве населення продовжує полювати на тварину з метою отримання цінного хутра та вигідного продажу за кордон.

Характер та особливості харчування

Це дуже боязка тварина. Її можна зустріти лише в густих лісах гірських районів. Типове середовище існування – висота від 3000 м. У світлу частину доби олень ховається у заростях чагарників, високих трав. А вночі виходять, аби поїсти.

Чим харчуються?

  • Зеленим листям.
  • Травою.
  • Насінням дерев.
  • Корою дерев.
  • Улюблений смаколик оленів – водорості фукус.

Увага! Якщо пуду загрожує небезпека, то він може видавати звуки, які нагадують гавкіт собак. Особливо часто гавкають матері, захищаючи дитинчат.

Цього оленя рідко можна зустріти поодинці, але не любить він і життя в групах. Пуду полюбляє жити сімейними парами. Живе дивовижний олень зовсім недовго – 10-12 років. У неволі він живе ще менше – до 8-9 років.

Виховання дитинчат

Самиця пуду ходить вагітною 7 місяців. У пуду завжди народжується лише 1 немовля. Маленькі олені виглядають дуже гарно. Вони зовсім мініатюрні – не вище 15 см. Своєю поведінкою оленята дуже нагадують цуценят. Оленя завжди має на спинці декілька рядів гарних білих плям. Малюк росте швидко. Вже у віці 3 місяців малюк має такі ж розміри, як і його батьки. У віці 10-12 місяців малюк залишає маму та батька і починає жити самостійно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цікаво для дітей — неймовірні факти про рослини і тварин України

Читайте також