Головна Здоров'я Гепатит С: шляхи зараження, методи лікування, щеплення від гепатиту

Гепатит С: шляхи зараження, методи лікування, щеплення від гепатиту

mamabook
213 Переглядів
печінка

печінкаПопри загальну думку, не алкогольна залежність є головною причиною цирозу чи онкоутворень у печінці. Це хвороби провокують саме гепатити – типу В чи С. За статистикою Всесвітньої організації здоров’я, по всьому світу офіційно зареєстровано понад 340 мільйонів випадків діагностування гепатитів.

Незважаючи на такий високий рівень розповсюдження хвороби, чимало людей навіть не здогадується, які головні ознаки гепатиту та які його наслідки для здоров’я.

Наша редакція Mamabook зробила підбірку з 5 найпопулярніших запитань про гепатит типу С.

Чи дійсно єдиний шлях зараження гепатитом С – через інфіковану кров?

Цей спосіб передачі захворювання можна назвати основним. Тому важливо не відвідувати сумнівні заходи, де проводяться маніпуляції, пов’язані із ризиком контакту з інфікованою кров’ю. Наприклад, найчастіше зараження відбувається в тату-салонах чи в домашніх майстрів татуажу, манікюру, косметологів. Також можливе зараження в стоматологічних кабінетах. З особливою увагою обирайте клініки, салони та слідкуйте за стерильністю виконання процедур.

Але гепатит С також може передаватися через мікротравми на слизових оболонках, незахищений статевий акт чи передача вірусу дитині від матері в період виношування, пологів, лактації.

Чи існують щеплення від гепатитів?

Так, але не для всіх видів. Вакцинація проводиться з метою попередження гепатитів типу А чи В. Останній вид прививки також діє проти гепатиту Д. Наприклад, при підтвердженні гепатиту В у вагітної жінки у першу добу після народження малюку вводять вакцину.

аналізи

Гепатит невиліковний?

Це твердження справедливо лише у випадку, коли йдеться про зараження гепатитом В. Його хронічну форму можна призупинити медикаментозно, але повністю вилікуватися неможливо. А якщо йдеться про гепатит типу С, то в цьому випадку лікування за допомогою сучасних препаратів ефективне на 95%.

Які аналізи потрібно здати для визначення гепатиту С?

Лікарі можуть призначити різні лабораторні дослідження. Визначити гепатит С дозволять такі аналізи:

  • Визначення антитіл до ВГС (вірусний гепатит С) по їхній наявності в крові.
  • Точний тест ПЛР розпізнає РНК вірусу. На відміну від аналізу крові на антитіла, він чітко показує, чи присутній вірус в організмі пацієнту в даний момент.
  • Біохімія крові може бути додатковим аналізом. Він не визначає наявність вірусу, проте дає інформацію про функціонування печінки.
  • При підтвердженні тесту на наявність вірусу лікар може призначити УЗД внутрішніх органів черевної порожнини – для оцінки стану пацієнта.
Хто знаходиться в групі ризику?

На відміну від гепатиту В, гепатит типу С рідко передається незахищеним статевим шляхом від матері до дитини. В основному страждають люди, які мають постійний контакт з потенційно зараженою кров’ю. Тому в групі ризику люди, які є донорами крові. Також наркомани, які вводять наркотики ін’єкційним шляхом. Нерідко заражаються медпрацівники, а саме – хірурги, травматологи, медсестри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розшифровування аналізів: високий або низький рівень амілази

плашка

Читайте також