Головна Школярі Унікальні житла комах – опис, фото й відео

Унікальні житла комах – опис, фото й відео

mamabook
2759 Переглядів
оса

Складні й оригінальні житла-гнізда створюють у природі не лише птахи. Виявляється, чимало комах здатні спорудити цілі багатокімнатні помешкання в землі, на деревах чи як окремо розміщені об’єкти.

Наш сайт Mamabook представляє пізнавальну підбірку про комашині житла. Впевнені, здивувати вони зможуть не лише дітей, але й дорослих.

Будинки термітів

терміт

Чи знаєте ви, що терміти, які зустрічаються переважно в тропіках, створюють будинки-термітники таких величезних розмірів, що в їхніх розвалинах переховуються буйволи та навіть слони?

термітники

Терміти – це різновид суспільних комах, які живуть сім’ями. Тобто вони мешкають подібно до бджіл, мурах, ос. Ці колонії здатні на руйнівну силу, змітаючи все на своєму шляху. Численна армія термітів здатна знищити цілі будинки з дерева, глини та інших природних матеріалів.

А свої житла терміти традиційно створюють з глини, піску, дрібних щіпок, склеюючи слиною. Цікаво, що одне житло може існувати по декілька століть! Колонія постійно укріплює та ремонтує його. Тож не дивно, що старі термітники сягають у висоту 5-6 метрів.

 

 

Паперові гнізда

У помірних широтах поширені паперові оси. Свою назву вони отримали завдяки житлам, які будують зі справжнього паперу. Оси віддирають щелепами м’яку підгнившу деревину, змішують зі слиною та ліплять тонкостінні гнізда.

оса

Незважаючи на тонкі перегородки, багатокамерне гніздо дуже міцне, де кожна стіночка нагадує тонку цементну грань.

гніздо

Форма житла паперових ос також цікава. Зазвичай вона кругла і закручена до центру. Це найнадійніша частина дому, куди майже неможливо проникнути ворогам. На кожному кроці їх чекають оси-солдати. А стережуть вони матку та личинок, які дозрівають у центрі дому.

оса

Читайте також