Головна Школярі На замітку педагогам: фраза “Усі сидять, дзвінок для вчителя!” ─ це булінг

На замітку педагогам: фраза “Усі сидять, дзвінок для вчителя!” ─ це булінг

mamabook
1106 Переглядів
Булінг

БулінгОмбудсмен Сергій Горбачов в інтерв’ю ZN,UA чітко розповів, що таке булінг і на які факти не звертають увагу ні діти, ні батьки, ні вчителі. Бо в нашому суспільстві поки що “так заведено”.

Наприклад, якщо вчитель наприкінці уроку каже: “Усі сидять, дзвінок — для мене, а не для вас!” ─ це булінг.

Сергій Горбачов роз’яснює: “Це зазіхання на право дитини на відпочинок. Школяр працює більше, ніж дорослі, бо в нього у школі 6–7 уроків, потім ще домашнє завдання години на три—чотири, дорога зі школи, гуртки… Тобто, фактично, в дитини робочий день 11–12 годин чи й більше. І відбирати в неї право на відпочинок ─ це булінг. Учитель має так спланувати урок, щоб відпустити дітей чітко під дзвінок.

Або, наприклад, дитину не відпускають у туалет на уроці. Це вже не просто булінг, а фізичне знущання, яке може завдати шкоди здоров’ю.

Із прикладів, наведених вище, можна зробити висновок, що вчителі тільки про те й думають, як “булити” дітей. Насправді це абсолютно не так: більшість учителів ─ відповідальні люди, професіонали своєї справи, які доброзичливо ставляться до дітей. Але, на жаль, інколи у школах трапляються випадки, коли вчитель провокує булінг, поділяючи учнів на улюбленців та аутсайдерів, навішує на них ярлики, чим створює конфліктну ситуацію в дитячому колективі та загострює її. Або навіть сам учитель може булити дитину.

Та ініціаторами булінгу бувають не лише вчителі, а й діти, і батьки. Згадаймо історію про торт, яким не пригостили дівчинку, бо її мама не здала на нього гроші”.

Також омбудсмен додає, що закон про булінг ще потрібно доопрацьовувати, але він уже зробив дуже важливу справу – привернув увагу суспільства до цього явища й показав, що, власне, відбувається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 9 порад учителям, проти яких влаштовують булінг у школі

плашка

Читайте також