Головна Школярі Цікаві експерименти для дітей з водою та яйцями, картоплею, апельсинами

Цікаві експерименти для дітей з водою та яйцями, картоплею, апельсинами

mamabook
16620 Переглядів
яйця

яйцяЦе простий, але дуже показовий дослід з водою. Цей експеримент продемонструє дітям, як змінюються властивості води в залежності від концентрації солі, яка в ній розчинена. Наш сайт Mamabook пропонує провести цей дослід у дитячому садку чи школі, адже для маленького дива потрібно мінімум предметів.

Що потрібно зробити

Взяти 3 однакові скляні ємкості.

  1. Першу банку чи склянку наповність простою питною водою. Покладіть яйце – воно потоне.
  2. У другу насипте сіль в пропорції 2 ст.ложки на 0,5 л води. Покладіть яйце – і воно спливе на поверхню. Поясніть дітям, що солона вода має більшу густину, тома нам так легко плавати в солоній морській воді, але важко в річці.
  3. Тепер покладіть на дно порожньої третьої ємності яйце. По черзі доливайте з обох банок рідину, отримавши солоний розчин слабкої концентрації. У такій воді яйце не буде спливати, але й не потоне. Воно буде у підвішеному стані посередрідини.

Тепер покажіть фокус, як можна керувати яйцем. Різко вилийте в третю банку солоний розчин – яйце швидко спливе. А тепер налийте питну воду – воно швидко потоне. Візуально питна та солона вода нічим не відрізняються одна від одної, але яйце дозволяє зрозуміти різницю.

Варіація з картоплиною

Принцип досліду той самий, але можна взяти картоплину та показати, як продукти всмоктують у себе воду.

Візьміть 3 однакові кубики картоплі. Один покладіть в прісну воду, другий – в ледь підсолений, а третій – в сильно солону воду. Цікаво, що в третій банці кубик навіть не захоче тонути – настільки його густина менша, ніж густина солоного розчину. Для продовження експерименту потрібно зачекати 2 години та перевірити, що сталося із картоплею.

  1. Першийшматок розбухнув, бо клітини рослини легко поглинули багато води.
  2. Другий шматок картоплі не змінивіся в розмірах, бо його густина була така ж, як густина води.
  3. Третій шматок став меншого розміру та потонув. Сольовий розчин “витягнув” картопляний сік, тож шматок зменшився.

картопля

А якщо взяти апельсини?

Тепер нам знадобиться велика ємність з водою, у яку не потрібно додавати сіль. Візьміть декілька апельсинів. Частину почистіть, а частину залиште у скоринці. Опустіть одномоментно всі апельсини в воду. Без шкірки потонуть (бо мають більшу густину), зі шкіркою будуть плавати на поверхні води.

дослід

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як рослини п’ють воду: цікавий кольоровий дослід для дітей

плашка

Читайте також