Головна Школярі 7 фатальних помилок у вихованні дітей

7 фатальних помилок у вихованні дітей

mamabook
107 Переглядів

подростокБільшість з нас точно знають, якими хочуть бачити своїх дітей. Але лише деякі з нас усвідомлюють, як цього добитися.

Наш сайт Mamabook підготував для батьків список найпопулярніших помилок, які ми робимо щоденно у спілкуванні зі своїми дітьми.

Помилка 1. Надмірна опіка
Батьки часто не знають, коли починати давати можливість дитині ставати трішки самостійною. Ми продовжуємо занадто дбати про дитину. Ми боїмося, що дитина впаде та подряпає коліна, що їй загрожує перша бійка у дитсадку, а підлітку – розчарування від першого кохання. Але дитячі психологи стверджують, що це нормальні життєві труднощі, з якими повинен вміти впоратися кожен малюк. І якщо ми будемо надмірно захищати дитину в усіх ситуаціях, то у вас виросте абсолютно не готова до дорослого життя людина.

Помилка 2. Не робимо те, що вимагаємо від дитини
Дитина – це завжди дзеркало батьківської поведінки. Ми вимагаємо від дитини бути охайним, прибирати свою кімнату, старанно вчитися, правильно харчуватися, не курити, складати свій одяг у шафу…Батькам варто замислитися, чи самі ви виконуєте усі ці пункти?

Помилка 3. Занадто рано допомагаємо
Ця проблема схожа на ту, що писана в пункті 1. Точніше, це її продовження. Якщо дитина вже впала – не поспішайте миттєво їй допомагати. Якщо вперше посварилась зі своїми маленькими друзями – не втручайтесь в їхній діалог. Якщо підлітка ображають у школі – не поспішайте дзвонити класному керівнику чи батькам інших дітей. Дайте вашому сину чи дочці навчитися самостійно залагоджувати свої маленькі проблеми!

Помилка 4. Першим! Найкращим! Найуспішнішим!
Сучасний світ перетворює людину на справжнього споживача. Матеріальне стає на першому плані. З самого дитинства батьки намагаються виховувати дитину-лідера. Вимагають від неї успіхів у спорті, танцях, навчання. Але варто розуміти, що такими здатні бути не всі люди. Не усі з нас керівники та бізнесмени. Ваші вимоги можуть скалічити психіку дитини ще в ранньому віці. Замість формування лідера та вічного переможця спробуйте вчасно помітити те, що вашій дитині вдається найкраще. І допомогти розвиватися малюку у правильному напрямку!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо дитина не хоче виконувати домашнє завдання

Помилка 5. Занадто мало уваги
Це проблема сучасних батьків. І щороку вона стає дедалі сильнішою. Особливо це стосується мешканців великих міст. Робота, гаджети, салони краси, спорт-клуб…У сучасних батьків дуже багато власних справ, тому часто не залишається часту навіть на діалоги з дитиною. Ми майже забули, що таке просте і спокійне спілкування з дитиною за чашкою чаю. Бережіть ці важливі миті та маленькі сімейні ритуали, навіть якщо вашій дитині вже не 5, а 15 років!

Помилка 6. Створюємо штучний авторитет
Чимало батьків не здатні визнавати своїх помилок та чесно казати дитині, що ви помилилися. Більшість батьків не просять вибачення у дитини, бо ви ж – авторитет! І ми, дорослі, вважаємо, що втратимо його в очах дитини. Навпаки, дитина буде знати, що помиляються усі. Але так важливо вміти виправляти і визнавати свої помилки. І тільки таке чесне ставлення дозволить вам бути справжнім авторитетом в очах рідної дитини.

Помилка 7. Порівнюємо з іншими
Комплекс меншовартості формується з дитинства. І часто з дуже простих, здавалось би, необразливих фраз. «Чому твій друг Микола закінчив семестр без сімок, а ти – ні?», «Чому твоя подружка ходить на бальні танці, а тобі це не подобається?», «Чому твій двоюрідний брат ідеально розмовляє англійською, а у тебе лише 6 балів?»… Таких запитань дитина чує чимало. Але варто замислитися, можливо, ви створили не всі умови для того, аби дитина краще вчилась чи мала бажання додатково займатися танцями, іноземними мовами, різними видами спорту? Ніколи не порівнюйте дитину з іншими! Робіть все для того, аби вона розуміла свої сильні сторони и розвивала їх!

Гармонії та злагоди у ваших сім’ях!

Чашки для вчителів з різних предметів (Інтернет-магазин Tovarik.com.ua)

Чашки для вчителів з різних предметів (Інтернет-магазин Tovarik.com.ua)


Украинский сайт для родителей и детей Mamabook.com.ua.
Копирование материалов разрешено только с открытой ссылкой на наш портал!

Читайте також