Головна Здоров'я 5 круп, які корисніші за гречку

5 круп, які корисніші за гречку

mamabook
767 Переглядів
сорго

Гречку традиційно називають “царицею круп”, проте чимало інших видів незаслужено ігноруються. У список цінних круп входять достатньо екзотичні та маловідомі в нас злаки й насіння сорго, теф, амарант, кіноа та камут.

Кіноа

кіноа

Кіноа, або лебеда, насичена цінними жирними кислотами Омега-3. Наприклад, 100 г крупи забезпечують 15% добової норми в Омега-3. Також кіноа – джерело лізину. Ця амінокислота дозволяє вилікуватися від анемії, укріпити волосся, зменшити його випадіння.

Камут

камут

Це різновид пшениці. Цей сорт славиться великим вмістом білку (11 г на 100 г продукту) й клітковини (8 г на 100 г продукту). Також у камуті багато нікотинової кислоти. А це – здоров’я нервової системи, нормалізація гормонального фону.

Сорго

сорго

Поживна й цінна крупа завдяки високому вмісту білку, тіаміну (вітаміну В1), В2 та В6. Сорго – це крупа молодості й здоров’я. При її регулярному прийомі покращується стан шкіри й нігтів, активізується обмін речовин, стабілізується робота серцевого м’язу.

Теф

теф

Чудовий злак для людей, у яких є алергія на глютен. Крупа насичена вітаміном С, що сприяє виробленню колагену. А це – міцний каркас шкіри, її еластичність, профілактика обвисань. Колаген також важливий для побудови нових м’язових волокон, тож ця крупа рекомендована людям з регулярними тренуваннями. Теф – чудова каша для нормалізації формули кров, оскільки сприяє виробленню еритроцитів.

Амарант

амарант

Ця крупа містить у рази більше білку, ніж гречка. 1 порція амаранту покриває на 25% добову потребу людини в білку. Також амарант – джерело лізину, вітамінів групи В. У складі крупи є унікальна речовина сквален, яку визнано потужним природним імуномодулятором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Натуральні способи чистки судин від холестерину

Читайте також