Головна Малюки Правила хрещення дитини: що потрібно знати про обряд

Правила хрещення дитини: що потрібно знати про обряд

mamabook
355 Переглядів

крещениеБатьки, які вирішили похрестити свого синочка чи донечку, зіштовхуються з багатьма незрозумілими для себе питаннями, пов’язаними з цим обрядом. Інтернет-магазин Tovarik.com.ua підготував відповіді на найпопулярніші запитання.

Хрещення вважається одним з семи таїнств Православної церкви. Завдяки хрещенню людина відроджується для духовного життя. Не даремно хрещення ще називають другим (або духовним) народженням.

Таїнством хрещення називають тому, що лише після цього обряду на похрещену людину спускається Божа благодать. Тому до обряду хрещення потрібно підійти з усією відповідальність, ознайомитись з традиціями та правилами обряду, ретельно виконуючи всі церковні настанови.

Коли прийнято хрестити дитину

Згідно християнських традицій, малюків прийнято хрестити на 8-ий або 40-ий дні. Проте бувають випадки, коли дитинку хрестять і раніше – в перші ж дні життя. Роблять це у випадках, коли малюк потребує додатково захисту, бо народився хворим чи слабеньким. Більше того, церква радять проводить цей обряд якнайшвидше, оскільки саме після хрещення у кожної людини з’являється її персональний янгол-охоронець, який захищає дитину від фізичних та душевних хвороб протягом усього життя. При чому вважається, що чим частіше звертаються до янгола-охоронця за допомогою і захистом, тим більша і потужніша його сила. От тому потрібно відмічати святці (день ангела) свого охоронця, звертатись до нього в молитвах, ставити свічечку.

Перш ніж хрестити дитину, необхідно обрати йому православне ім’я, адже це дуже впливає на подальшу долю дитину. Вибирати потрібно за святцями. Кожного дня в церковному календарі відмічаються Дні ангелів, в честь когось зі святого. В один день може відмічатись відразу декілька чоловічих та жіночих святців. Якщо в день хрещення обрати для дитини ім’я когось зі святого, то він також стане янголом-охоронцем і захисником. Це буде друге, тобто церковне ім’я дитини. Також вважається, що це ім’я повинно знати якнайменше людей – тоді життя дитини буде більш захищеним.

Вибір хрещених батьків

Не менш відповідальним завданням є вибір хресних для дитини. До речі, це не обов’язково повинні бути двоє людей – хрещений батько та матір. Хрестити дитину може і одна людина, але в цьому випадку важливо, аби хрещений був однієї статі із похресником: чоловік – для хлопчика, жінка – для дівчинки.

Обираючи хрещених, ви повинні замислитись, яку участь вони можуть брати в духовному розвитку дитину. Ви повинні обрати віруючих, моральних, відповідальних людей. Хрещені повинні бути частими гостями у вашому домі, стати частиною вашої сім’ї. Хрещений батько та матір повинні приймати активну участь у вихованні дитини, разом ходити до церкви, допомагати в момент вибору серйозних і складних життєвих питань.

До речі, якщо рідні батьки дитини не були хрещеними, то церква не забороняє хрестити малюка.

номерные знаки

Оригінальні номерні знаки на дитячі коляски – Інтернет-магазин Tovarik.com.ua

Кому не можна бути хрещеними?

  • Невіруючим людям, атеїстам
  • Монахам
  • Психічно хворим людям
  • Алкоголікам, наркоманам
  • Люди, які ведуть безконтрольне статеве життя
  • Жінкам, які робили аборт
  • Малолітнім дітям (хлопчики можуть стати хрещеними з 15 років, дівчатка – з 13 років)
  • Кровні батьки дитини
  • Люди, які у шлюбі, або в стосунках з інтимної близькістю.

Що потрібно знати про обряд хрещення

У хрещеної матері під час обряду повинна бути покрита голова. Не можна приходити на обряд у брюках, а довжина плаття чи спідниця повинна бути нижче колін. Чоловіки також повинні бути в прикритому одязі, тобто ніяких шортів, бриджів, майок.

Хрещений батько сам оплачує обряд хрещення. Окрім того, він купує хрестик для малюка. Хрестик потрібно обрати з округленими краями, аби малюк не поранився. Не можна купувати золоті хрестики, оскільки золото вважається гріховним та «брудним» металом. Тому купуйте срібний або простий металічний натільний хрестик.

А от хрещена мати повинна купити хрестильний одяг а крижму. Для хлопчика це може бути довга сорочечка, для дівчинки – довге хрестильне платтячко. Також можна купити хрестильний комплект – зі штанішками, пінетками, чепчиками (шапочками). Крижму після хрещення потрібно зберігати протягом усього життя – це захисний талісман для дитини. Якщо малюк хворіє, то його кожного разу загортають у крижмо – це захищає дитинку, допомагає швидше одужати.

Народній традиції та прикмети, пов’язні з хрещенням

  • Хрестити дитину можна абсолютно в будь-який день, святковий або в піст. Проте, згідно народної традиції, дітей найчастіше хрестять у суботу.
  • Вважається, що хрещені батьки повинні забрати дитину з дому батьків заздалегідь і віднести його в храм. Прийшов в дім батьків, хрещені не повинні сідати. Перед виходом на вулицю хрещена мати, розжувавши зубчик часника, повинна дмухнути цим запахом в обличчя дитині. Це спосіб відігнати від малюка злий дух.
  • На церемонії хрещення в церкві повинні бути присутні лише близькі родичі. Решта рідних та друзів вже зустрічаються з малюком на хрестинах.
  • За необхідністю, обряд хрещення може проводиться не в церкві, а безпосередньо вдома, в пологовому будинку, в лікарні.
  • Після миропомазання з голови малюка зістригають невелику прядку волосся. Це символ жертовності Богу.
  • Гарним знаком вважається, якщо малюк під час обряду хрещення не плаче, веде себе спокійно. А ще краще – якщо він заснув.
  • Одяг на хрещення повинен бути білого або світлого кольорів. Також допускається одяг з вишивкою, тому сьогодні дедалі більше батьків хрестять малюків у вишиванках.

крещение, одежда на крещениеНа фото: хрестильний набір для хлопчика – Інтернет-магазин Tovarik.com.ua

Читайте також